Vårdanställda i Skåne får kroppskameror

2018-06-01 09:08  
Beskuren bild av polis med GoPro kamera från demonstration. Foto: Maja Suslin / TT

Regionstyrelsen i Skåne har beslutat att vårdanställda ska få möjlighet att använda sig av kroppskameror. Socialdemokraterna ifrågasätter underlaget för beslutet.

Åtgärden röstades igenom av Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna med hänvisning till att otryggheten ökat för personalen inom vården i Skåne, rapporterar lokala medier. Även väktare som arbetar på sjukhus och andra vårdenheter kan välja att utrustas med kamerorna.

"2017 registrerades 2.963 händelser i de tre stora sjukhusförvaltningarna. Det är mer än åtta händelser om dagen", säger oppositionsrådet Carl Johan Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

S ifrågasätter

Socialdemokraterna ifrågasätter siffrorna.

– De händelser han syftar på är då väktare eller ordningsvakt tillkallats. Det kan vara till exempel en dörr som inte går att öppna, men det handlar definitivt inte om inrapporterade incidenter som rör hot eller våld, säger Malin Tykesson, presschef hos Socialdemokraterna i Region Skåne.

Läs mer: Rapport visar: Digitaliseringen inom vården går trögt

Siffror från Region Skåne som TT har tagit del av visar att 75 händelser har rapporterats som hot och våld på sjukhusområdena i Lund och Malmö under 2017. Ytterligare 741 händelser kategoriseras som stökig/orolig person. Vid 106 tillfällen har verksamheter tillkallat hjälp, men när väktare har anlänt har läget rapporterats vara lugnt.

126 polisanmälningar

För sjukhusområdet i Helsingborg redovisas siffrorna inte på samma sätt, men bevakningspersonal har av olika anledningar tillkallats vid 1.572 tillfällen. Vid ytterligare 11 tillfällen har överfallslarm aktiverats.

Totalt under förra året polisanmäldes 126 fall av våldsbrottslighet, enligt regionens egen sammanställning.

Förslaget om kroppskameror, som är ett tillägg till de nya riktlinjerna gällande hot och våld mot anställda inom Region Skåne, stöddes inte av det rödgröna styret och Vänsterpartiet som bland annat hänvisar till att den berörda personalen inte har tillfrågats om de vill ha kamerorna.

Sedan tidigare används kroppskameror bland annat på S:t Görans akutsjukhus och av SL:s ordningsvakter i Stockholm.

Mer om: Kamera Vården

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer