USA överväger hårdare regler för elektronik på Europaflyg

2017-05-12 14:31  
Säkerhetskontroll på Denvers flygplats i USA. Foto: Alamy

Amerikanska myndigheter överväger att införa ett förbud mot elektronikprylar som är större än mobiltelefoner i handbagaget på flyg från flera europeiska flygplatser, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

(Artikeln har uppdaterats)

”Inget slutgiltigt beslut har fattats om att utöka restriktionerna för större elektroniska prylar i flygkabiner. Men vi överväger frågan”, skriver David Lapan, talesperson för amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS), till The Washington Post.

I mars införde USA och Storbritannien nya restriktioner, som innebär att passagerare från tio flygplatser i Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika hädanefter inte får ta med datorer och läsplattor in i kabinen, utan att de måste checka in all elektronik som är större än en mobiltelefon. Bakgrunden var oro att bomber kan gömmas inne i prylarna.

Under torsdagen träffades företrädare för DHS representanter för amerikanska flygbolag för att diskutera en skärpning av reglerna. Och enligt Reuters källor kommer USA:s regering troligen att inkludera vissa europeiska flygplatser i förbudet.

Efter att EU krävt ett klargörande om planerna kommer besked om att en telefonkonferens ska hållas under dagen.

– Ett telefonsamtal mellan USA:s minister för inrikes säkerhet John Kelly och ett antal europeiska ministrar är inplanerat senare i dag, säger Anna-Kaisa Itkonen, talesperson för EU-kommissionen, enligt Reuters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt