”USA inleder historiens största handelskrig”

2018-07-06 11:47  
Donald Trump. Foto: IBL/Polaris Images

USA har nu infört sina omstridda tullar mot Kina och, enligt Kina, ”inlett historiens största handelskrig”.

Men det är för tidigt att sia om när svenska konsumenter börjar märka något, säger Frédéric Cho, oberoende finansiell Kinarådgivare, till TT.

USA har satt tullavgifter på 25 procent på kinesiska varor värda 34 miljarder dollar. Det gäller främst maskiner, elektronik och annan högteknologi som bilar, led-ljus och hårddiskar till datorer.

– Kina kommer att slå tillbaka med samma värde och rikta in sig på jordbruksprodukter från de delstater där president Donald Trump har sitt största väljarstöd, säger Cho.

Kan utökas rejält

I USA kommer man under juli att undersöka effekterna, och man har redan aviserat stegvisa höjningar om inte tullarna ger effekt. Cho tror att det samtidigt pågår någon form av förhandlingar.

Läs mer: ”USA vill begränsa teknikexport till Kina”

Trump har yttrat att han kan låta tullarna omfatta produkter för 500 miljarder dollar, alltså i runda tal värdet på allt som USA importerade från Kina förra året.

– Ju högre upp det går, desto mindre kan Kina sätta emot med direkta tariffer på amerikansk export till Kina, eftersom den är mindre än Kinas export till USA. Så Kinas nästa åtgärd kan bli sanktioner mot amerikanska företag i Kina, säger Cho.

Hotar med WTO

Kina har tidigare sagt att man ska ta fallet till Världshandelsorganisationen och ge igen med egna tullar. Kinesiska utrikesdepartementet sade på fredagen att motåtgärder hade trätt i kraft, men det var oklart vad dessa omfattar.

Amerikanska företrädare har anklagat Kinas växande exportindustri för att "stjäla kronjuvelerna" i USA:s know-how genom it-spionage och statligt sponsrade företagsköp.

USA:s handelsunderskott mot Kina rusade upp till 375,2 miljarder dollar förra året.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt