Samhälle

USA godkänner Remdesivir för coronasjuka

Det är omtvistat hur effektivt Remdesivir är för att behandla covid-19, men nu är det antivirala läkemedlet godkänt för användning både i EU och i USA. Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner läkemedlet Remdesivir för behandling av sjukhusinlagda covid-19-patienter.

Publicerad

Det antivirala läkemedlet Remdesivir blir det första att godkännas för behandling av covid-19-patienter i USA, sedan landets läkemedelsmyndighet gett grönt ljus.

Företaget Gilead, som ligger bakom läkemedlet, har kraftigt ökat produktionen för att möta den globala efterfrågan på läkemedlet. Remdesivir har tidigare använts i den amerikanska sjukvården under ett nödtillstånd, och användes bland annat för att behandla president Donald Trump när han insjuknade i covid-19.

Remdesivir godkändes i somras av EU:s läkemedelsmyndighet för användning på vissa svårt sjuka patienter, efter studier som visade att sjukhusvistelsen förkortades hos de patienter som behandlats med läkemedlet.

Men bilden är inte entydig. WHO redovisade förra veckan en större internationell studie som visade att läkemedlet inte har någon nämnvärd effekt på patienters sjukhusvistelse eller överlevnadschanser.