USA beställer ett nytt hypersoniskt vapen

2018-08-17 07:43  
Foto: US Air Force

Efter Kinas testflygning i mach 6 gör USA sitt motdrag. Nu har de gett Lockheed Martin i uppdrag att bygga ett andra hypersoniskt vapen. Företagets två prototyper ska flyga inom kort.

– När kineserna lyckas få upp ett taktiskt eller regionalt hypersoniskt system så finns det en risk att för att de kan hota hela vår slagstyrka av hangarfartyg. De kan hota samtliga av våra ytfartyg. De kan hota våra framskjutna styrkor utomlands, såväl som landbaserade styrkor, sade Michael Griffin, kansliråd på Defense for research and engineering vid Pentagon, till Defense News i våras.

I början av augusti hände det han fruktade. Då testflög Kina farkosten ”Starry-Sky 2” som sägs klara mach 6. Det innebär att den faller inom ramen för hypersoniska vapen, som flyger i hastigheter mellan mach 5 och mach 10 – från 6 000 till 12 000 km/h. Enligt kineserna ska deras nya farkost vara omöjlig att försvara sig mot.

Läs mer: Kinas hypersoniska vapen ska kunna penetrera alla missilförsvar

Det dröjde inte många dagar innan USA kom med sitt motdrag. Nu meddelar landets flygvapen att de har gett Lockheed Martin i uppdrag att utveckla ”Air-Launched Rapid Response Weapon” (ARRW). Det blir det andra hypersoniska vapnet som bolaget utvecklar för U.S. Air Force. Sedan tidigare arbetar man på en kryssningsmissil inom flygvapnets program ”Hypersonic Conventional Strike Weapon” (HCSW).

Alla detaljer kring det nya vapnet är ännu inte utarbetade, men kontraktet för ARRW kan vara värt drygt 4,3 miljarder kronor. Och med uppdraget har Lockheed Martin goda möjligheter att ta positionen som en verklig maktfaktor inom den hypersoniska nischen. Det är dock bråttom.

– Vi kommer arbeta snabbt och frammana den bästa tillgängliga tekniken för att få fram en stridsfarkost med hypersonisk kapacitet så snart som möjligt, säger Air Force Secretary Heather Wilson till Defense News.

Enligt tidningen förväntar sig U.S. Air Force att se flygande prototyper av både ARRW och HCSW snarast möjligt, med 2021 som ett satt mål. Tanken är att ARRW ska tänja på gränserna till det omöjliga, medan HCSW kommer bygga på ”mer mogen teknik”. Den senare ska dock integreras i en farkost som utgår från en luftburen plattform.

Läs mer: Stridsflygplanens olika generationer

Sedan tidigare arbetar Lockheed Martin med SR-72, en hypersonisk uppföljare till det klassiska spaningsplanet Blackbird SR-71. Det nya planet ska klara mach 6, men verkar i dag endast vara avsett för just spaning.

USA har fler hypersoniska vapen i sin bakficka. Under förra hösten sade U.S. Navy att man hade genomfört ett test som omfattas av projektet ”Promt Global Strike”. Vapnet är en ”boost glide” – själva PGS-farkosten sitter på toppen av en konventionell missil men lösgörs innan missilen lämnar atmosfären. Bomben flyger sedan på egen hand i hastigheter upp till mach 10. Det innebär att alla världens hörn kan nås inom en timme.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer