Uppsagda kärnenergiavtalet kan ge sanktioner för svenska företag

2018-05-09 08:42  
USA:s president med uttalandet om det nu uppsagda kärnenergiavtalet med Iran. Foto: TT / AP Photo / Evan Vucci

Europeiska företag som gör affärer i Iran har sex månader på sig att avveckla verksamheten – annars riskerar de amerikanska sanktioner, säger John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare åt USA:s president Donald Trump.

I Bryssel smids det sedan tidigare planer kring hur de amerikanska sanktionerna ska kunna blockeras för att skydda europeiska företag.

Samarbetet med Europa kring Iran är inte över, enligt Bolton, som säger att Trump väntade in i det sista med sitt beslut för att kunna lyssna på åsikter från alla sidor.

Den svenska exporten till Iran sjönk dramatiskt när USA och EU införde hårdare sanktioner mot Iran. Från att ha legat på nästan 6,7 miljarder kronor 2011 landade samma siffra året efter på knappt 1 miljard, enligt Exportkreditnämnden.

Sedan kärnenergiavtalet har många svenska exportföretag återupptagit sina verksamheter i landet. Mellan januari och november förra året dubblades den svenska exporten jämfört med 2016 och landade på totalt strax över 3,8 miljarder kronor.

Mer om: Donald Trump Iran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer