Uppgifter: Svensk man som jobbade nära Assange gripen i Ecuador

2019-04-12 12:20  
Bild från när Julian Assange greps i London. Nu har även en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren gripits, fast i Ecuador. Foto: AP/Victoria Jones

En man som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i Ecuador, uppger landets inrikesminister. Enligt obekräftade uppgifter är mannen svensk.

(Uppdaterad)

Assange själv greps under tumult på Ecuadors ambassad i London på torsdagen.

Mannen anklagas för att ha försökt ”destabilisera” president Lenín Morenos styre.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen, som har gripits och nu utreds, har samarbetat med den förre utrikesministern Ricardo Patiño som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckliga bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon.

Utpressningsförsök

Samstämmiga medieuppgifter gör gällande att det rör sig om en och samma namngivne svensk, en programvaruutvecklare som bor i Ecuador. Enligt den spanska tidningen El País har inrikesdepartementet även bekräftat identiteten efter att först inte ha gått ut med mannens namn.

Svensken ska ha samarbetat med två ryska hackers i Ecuador.

Svensken, som är i 30-årsåldern, greps på flygplatsen i huvudstaden Quito när han skulle åka till Japan.

Det svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta gripandet.

Ingen specialbehandling

Julian Assange greps i torsdags på Ecuadors ambassad i London. Wikileaksgrundarens advokater har uppmanat hemlandet Australien att göra mer för honom, men det avvisas av premiärminister Scott Morrison.

– Han kommer inte att få någon specialbehandling. Han kommer att behandlas likadant som alla andra och få samma stöd som alla andra, säger han till tv-kanalen ABC.

Assange fälldes omedelbart för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, eftersom han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden då det fanns en arresteringsorder från Sverige utfärdad mot honom. Straffet meddelas senare. Men USA begär honom också utlämnad för försök till dataintrång.

Till Sverige?

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn anser att regeringen i London inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

Det är en öppen fråga om australiern på nytt ska begäras utlämnad till Sverige för den våldtäkt han misstänks för här. Förundersökningen ansågs inte kunna bedrivas vidare 2017, då den lades ned, men åklagare överväger nu att återuppta den på begäran av målsägarbiträdet för den kvinna som misstänks ha våldtagits.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer