Uppgifter om Huawei-nät i Nordkorea

2019-07-22 09:15  
Foto: TT

Den kinesiska teknikkoncernen Huawei har i hemlighet hjälpt Nordkoreas regering att bygga och underhålla telekomnätverk, rapporterar tidningen The Washington Post med hänvisning till läckta dokument.

Varken Huawei eller den amerikanska regeringen bekräftar uppgifterna.

De läckta dokumenten kommer enligt The Washington Post från en tidigare anställd på Huawei och anonyma källor.

Enligt tidningen visar dokumenten att Huawei, som använt amerikansk utrustning i sina nätverkskomponenter, har brutit mot USA:s exportregler som förbjuder användning av utrustning från USA i Nordkorea

Inte bekräftats

Uppgifterna har inte bekräftats av USA:s handelsdepartment, som sedan 2016 utreder misstänkta kopplingar mellan Huawei och Nordkorea.

I ett uttalande från Huawei skriver bolaget att man inte har någon verksamhet på plats i Nordkorea och att bolaget följer gällande exportregler, sanktionslagar och regleringar i USA, EU och regelverk som har antagits av FN.

Anklagade sedan tidigare

Huawei har sedan tidigare anklagats för bedrägeri och brott mot USA-sanktioner mot Iran av USA:s justitiedepartement, något som bolaget har förnekat.

Ericssonkonkurrenten Huawei bildades av en kinesisk ingenjör som tidigare jobbade för Kinas försvarsmakt 1987. Nu har företaget vuxit till världens största tillverkare av telekomutrustning med verksamhet i mer än 170 länder.

Mer om: Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer