Uppgifter: Begäran om att lyfta Estonias gravfrid

2020-12-18 08:10  
En bild ur tv-dokumentären om Estonia som visar ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia som sjönk i september 1994. Arkivbild. Foto: DPLAY/TT

Statens haverikommission vill ihop med haverikommissionerna i Finland och Estland ändra lagen om gravfrid vid Estonias förlisningsplats så att dykningar blir möjliga, erfar Ekot i Sveriges Radio.

Under fredagen kommer haverikommissionen skicka en framställan till regeringen om att häva gravfriden, enligt Ekots uppgifter.

Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, avstår från att kommentera Ekots uppgifter när TT når honom. Han ber att få återkomma under fredagseftermiddagen.

Läs mer: Nytt hål upptäckt i Estonia: ”Möjlig förklaring”

I höstens uppmärksammade tv-dokumentär om Estonia visades ett tidigare okänt hål i Estonias skrov. Det har lett till att haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland har samarbetat för att undersöka saken.

Mer om: Estonia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer