Tvivel om att Nordkoreas testanläggning verkligen har rasat

2018-04-30 09:20  
Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: AP

Kinesiska seismologer anser att delar av testanläggningen Punggye-ri där Nordkorea genomfört kärnvapenprov har rasat samman efter ett stort test i fjol.

I ett sammandrag på engelska av en forskningsstudie från University of Science and Technology of China står bland annat att det inte borde gå att använda anläggningen för framtida kärnvapentester.

Men det ifrågasätts nu av andra experter.

Jeffrey Lewis vid Middlebury institute of International Studies i Monterey i USA skriver på Twitter att berget inte har rasat samman och ”att det inte finns några bevis för att det skulle vara oanvändbart”.

Läs mer: Syd- och Nordkorea lovar fred och nedrustning

Han skriver vidare att även om en hålighet i berget har rasat betyder inte det att tunnelsystemet under berget rasat samman. Lewis pekar också på att Nordkorea borrat tunnlar i andra berg i närheten.

Även analyssajten 38 North knuten till Johns Hopkins-universitetet i USA tvivlar på de kinesiska uppgifterna. Sajten säger att det inte finns någon grund att tro att anläggningen inte skulle vara användbar för kärnvapentester i framtiden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt