Tveksamt om bomber fälldes över hjälpkonvojen i Syrien

2016-09-23 11:07

Den hjälpkonvoj som stoppades i Syrien i måndags kan ha attackerats av granater i stället för bomber. FN är på väg att svänga i sin tidigare uppfattning och en svensk militärexpert avfärdar bomber.

FN:s humanitära talesperson Jens Laerke uppgav i tisdags att det är oklart vilken slags attack som drabbade hjälpkonvojen i måndags.

Konvojen bestod av 31 lastbilar med mediciner, kläder och barnmat till nödställda i området, och hade stöd av olika FN-organ.

Minst 18 av lastbilarna ska ha attackerats efter att konvojen stannat för att lasta av och lägga kartongerna med förnödenheter i det syriska Röda korsets lagerlokaler i Urum al-Kubra. Det är en rebellkontrollerad ort 12 km väster om den syriska staden Aleppo. Ett 20-tal personer omkom samtidigt.

Läs mer:

Läs mer: Morgondagens krig skapar nya hot

Händelsen har väckt stor avsky. Den har kallats ett krigsbrott och utlöst storbråk mellan USA och Ryssland. Ryssland har av USA anklagats för att ha fällt flygbomber över konvojen.

Och Ryssland hävdar att USA haft en drönare i området.

FN-tjänstemän i Syrien gick tidigt ut och sa att konvojen drabbats av flygattacker. Men i tisdags var tonen ändrad:

– Vi är inte i position att avgöra huruvida det handlar om flygattacker. Vad vi kan säga är att konvojen blev attackerad, uppgav FN:s Jens Laerke.

En svensk expert på militärteknik, som Ny Teknik talat med, har granskat bilder från händelsen på nätet och han avfärdar att bomber ska ha fällts.

– Det ser snarare ut som om styrkor på marken anfallit konvojen. Med tanke på att vi varken ser splitter- eller bombskador, så kan det vara så att handgranater använts, och att man tänt på lastbilarna med bensin eller annat eftersom flera av dem är utbrända, säger vapenkunnige personen, som inte vill ha sitt namn publicerat.

Dessutom förefaller motorhuvarna på många lastbilar ha öppnats.

– Alla parter begår brott i det här kriget, men såvitt jag kan notera ser det varken ut som om Nato:s 227-kilos standardbomber eller ryska 270-kilos splitterbomber fällts över lastbilarna. Då hade det uppstått stora kratrar, förklarar han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Debatt

Läs mer