Tusentals svenskar utan ström efter stormen

2020-02-10 07:35  
Stormen som drog in över landet på söndagen har mojnat. Foto: Johan Nilsson/TT

Tusentals är fortfarande utan ström efter den storm som dragit fram över Sverige under kvällen och natten. Stormen har kulminerat men Västra Götaland kan drabbas av översvämningar efter de kraftiga regnen.

Träd föll över vägar, broar stängdes av och flyg och tåg ställdes in under stormen som slog mot Sverige i söndags kväll och under natten till måndag.

Runt 16 000 kunder är fortfarande strömlösa i södra halvan av Sverige efter stormens framfart och de senaste 24 timmarna har Eon hjälpt närmre 36 000 strömlösa kunder och Ellevio runt 9 000.

Stormen fällde träd och orsakade översvämningar och trafikolyckor och buss- och tågtrafiken påverkas fortfarande. Flera tågsträckor i Skåne beräknas öppna först efter klockan tolv på måndagen och flera sträckor i Västsverige beräknas öppna först under eftermiddagen. Hårda vindar har orsakat stopp i tågtrafiken mellan Öxnered och Vänersborg, något som påverkar alla tåg på sträckan mellan Göteborg, Trollhättan och Karlstad.

Båt kapsejsade

Under söndag kväll kapsejsade en båt med två män som gett sig ut för att fiska i Svenljunga i Västra Götalands län. En av dem hittades vid en strand under kvällen men sökandet efter den andra mannen avbröts efter att mörkret fallit.

– Bedömningen har gjorts att det inte längre finns något hopp om att finna mannen vid liv i den här kylan, sade Fredrik Lovén vid Södra Älvsborgs räddningstjänst på söndagskvällen.

En färja slet sig i Visby på Gotland under natten men ingen person ska ha varit ombord, enligt polisen.

Stormen nådde sin kulmen runt midnatt och nu väntar något lugnare väder.

– Det blir blåsigt under dagen men inte som i går, det är inte så mycket vindvarningar förutom kulingar till havs, säger Lars Knutsson, vid SMHI.

– Vi har plockat bort den ena varningen efter den andra och nedgraderat klass 2-varningar.

Varning för högt vatten

Framför allt Bohuslän och Skåne får fortsatt hårda vindar, om än inte lika kraftiga som under söndagen. Dessutom varnar SMHI för höga vattenflöden i stormens spår.

– Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland i går så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Knutsson.

Det varnas också för högt vattenstånd i Norra Kvarken, Bottenviken, Skagerrak och Kattegatt, och de varningarna kommer att ligga kvar ett tag.

– Sedan har vi fjällvädersvarningar i Jämtlandsfjällen men det är ju lite vardagsmat så här års.

Flera broar stängdes under söndagen, bland annat Öresundsbron. Den har öppnat igen, men vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer