Tusentals kan tvingas lämna Ericsson i Sverige

2016-10-04 08:12  
Foto: Ericsson

ERICSSON-KRISEN. Mellan 3 000 och 4 000 anställda kan tvingas lämna Ericsson i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Bland annat läggs troligen fabriken i Borås ned. Kommunstyrelsens ordförande har redan bokat in ett krismöte med arbetsmarknadsministern.

– Det är det hårdaste slaget som drabbat Borås sedan teko-krisens dagar, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, om uppgifterna visar sig stämma.

Under tisdagen ska Ericsson presentera ett nedskärningspaket. Samtidigt ska företaget också presentera en stor satsning på forskning och utveckling där Sverige ska spela en huvudroll, erfar SVT.

Läs mer:

Läs mer: Ericsson-krisen: Ministern tillsätter krisgrupp

Redan på måndagen informerades regeringen om Ericssons planer. Förutom Borås drabbas bland annat även bolagets anläggning i Kumla.

– Om det är så att uppgifterna är korrekta är det här ett väldigt hårt slag för Borås, säger Ulf Olsson till TT.

Han säger att om fabriken skulle läggas ned så innebär det att över tusen personer berörs, underleverantörer och servicepersonal inräknat.

Ericssons planer på att stänga all tillverkning i Sverige blev först kända i september genom Svenska Dagbladets rapportering.

– Sedan dess har jag haft en tät dialog med regeringen. Efter att de här uppgifterna blev offentliga i kväll (måndag) har jag bokat in ett möte med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i Stockholm på onsdag, säger Olsson.

Han säger att det är väldigt tydligt att regeringen kommer att gå in och stötta vid behov.

Läs mer:

Läs mer: Ericsson bekräftar varsel: 3 000 får gå

I en kommentar till TT skriver Ericssons pressavdelning att: ”Vi kommenterar inte rykten eller spekulationer”.

Bolaget hänvisar till ett tidigare uttalande som bland annat säger att Ericsson har ett globalt kostnads- och effektiviseringsprogram som ska ge kostnadsbesparingar på nio miljarder kronor under 2017.

”Dessa åtgärder innebär minskningar av antalet anställda runt om i landet. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen”, skriver bolaget.

”Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna", skriver Ericsson vidare.

TT har även sökt näringsminister Mikael Damberg (S), men han vill inte kommentera uppgifterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer