Trump skapar amerikansk rymdstyrka

2018-06-19 08:11  
USA:s president Donald Trump. Foto: TT / AP Photo / Evan Vucci

USA:s president Donald Trump vill att den amerikanska militären gör sig redo för rymden. Han har beordrat försvarshögkvarteret Pentagon att skapa en sjätte förgrening inom armén – en ”rymdstyrka”.

– Det räcker inte att bara ha en amerikansk närvaro i rymden. Vi måste ha en amerikansk dominans i rymden, säger Trump vid ett möte med det Nationella rymdrådet, ett utskott inom administrationen som han återinförde när han tillträdde som president.

– Det är ett stort besked. Vi kommer att ha flygvapnet och vi kommer att ha rymdstyrkan, åtskilda men jämbördiga, säger Trump

Läs mer: Då kan Trumps rymdmilitär bli verklighet

USA:s militära rymdbefäl har tidigare lydit under flygvapnet. Budgeteringen för förändringen kommer dock att kräva kongressens godkännande och kritiker menar att det skulle splittra luftvapnets nuvarande organisation.

Läs mer: Länderna har redan vapen som ska slå ut USA:s satelliter

President Trump har sedan tidigare gett direktiv om att undersöka möjligheterna för nya bemannade rymdfärder till månen och i framtiden i mars. Han har också gett order om att regleringar för privata rymdbolag ska ses över.

Enligt det internationella rymdfördraget från 1967, som USA är del av, är rymden fri att utforska och använda för alla länder. All stationering på främmande himlakroppar ska ske i fredligt syfte. Det förbjuder stationering av massförstörelsevapen utanför jorden, men inte konventionella vapen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer