Trump hotar svenska jobb

2016-11-08 16:48  
Trump talar på valmöte. Foto: Ponuts Orre/ Aftonbladet/ IBL Bildbyrå

Det finns ett stort hot för svensk industri. Han hotar att stänga en viktig exportmarknad. I natt kan Donald Trump röstas fram till USA:s president.

En rad undersökningar om tillståndet i svensk industri presenterades under mässan Elmia Subcontractor i Jönköping. De kan summeras med att det går rätt bra för svensk industri.

Men det finns orostecken.

Det allra största orostecknet heter Donald Trump. Han ligger visserligen efter motkandidaten Hillary Clinton i opinionsmätningarna men det är jämnt och osäkert.

Natten mot onsdag avgörs det. Och svenska industriföretag har skäl att bita på naglarna, menar ekonomerna.

– Det stora problemet är att Trump är protektionistisk och emot frihandel, säger Nicole Bångstad, ekonom på Swedbank.

Det skulle drabba svenska företag.

– Vi har 100 000 jobb exponerade mot USA-marknaden, som är vår tredje största exportmarknad, säger hon.

Det rör sig till stor del om fordonsjobb hos tillverkare och underleverantörer i Västsverige. Fordon och läkemedel är Sveriges främsta exportprodukter mot USA.

– Stänger han gränserna är det ett stort hot mot de svenska företagen, instämmer Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, vars medlemmar är utsatta.

Anders Ekdahl, vd för Svensk industriförening, Sinf, tillägger:

– Det finns dessutom risk för spinoffer, att andra länder tar efter och stänger gränser och vi är ett litet, exportberoende land, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Trump gillar inte vetenskap

Fast än så länge är mycket oklart. Nicole Bångstad:

– Vi vet faktiskt inte vad han vill göra om han verkligen blir president. Och mycket av vad han kan göra beror på om han även vinner senaten.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer