Trots "nollcovid": Fallen ökar igen i Kina

2022-11-21 13:30  
Covid-testning i Kanton i södra Kina på måndagen. Foto: Caroline Chen/AP/TT

Enstaka dödsfall i covid-19 börjar nu åter rapporteras i Kina. Antalet smittade ökar också, trots att landet håller fast vid en omstridd "nollcovid"-linje.

I söndags meddelades att en 87-årig man från Peking avlidit i sjukdomen. Och på måndagen uppgav myndigheter att en 91-årig kvinna och en 88-årig man avlidit av viruset.

Miljontals i hemmakarantän

De äldre är sämre vaccinerade än andra i Kina, och skyddet av dem har anförts som en anledning till "nollcovid"-linjen. Så fort fall upptäcks klassas berörda områden som "hög risk", vilket innebär hårda restriktioner. Många miljoner människor omfattas just nu av hemmakarantän, i städer som Peking, Kanton (Guangzhou) och Shijiazhuang.

Läs mer: Covidfall stänger fabrik i Kina – bromsar Iphone-produktionen

Den hårda linjen kostar stora pengar och har utlöst ovanliga protester i diktaturen. Och nu ökar frågetecknen ytterligare, när fallen ökar trots restriktionerna.

27 000 nya fall i Kina

På måndagen redovisar Kinas nationella hälsomyndighet 27 000 nya inhemska fall. Det är en liten droppe i det gigantiska hav som befolkningen på 1,4 miljarder människor utgör.

Läs mer: Kina godkänner covidvaccin i sprejform

Men ändå anmärkningsvärd, efter ett antal månader då den dagliga siffran brukat ligga på tiotals eller hundratals fall.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer