Träbro har rasat i Norge – likadan bro rasade 2016

2022-08-15 09:57  
Drönarbild över Trettenbron i Norge som rasade samman under måndagsmorgonen. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

En bro har kollapsat i Øyer kommun i Gudbrandsdalen i Norge på måndagsmorgonen, rapporterar norska VG. En liknande konstruktion rasade 2016.

Enligt polisens första uppgifter hade en lastbil och en personbil hamnat i vattnet. Det visade sig dock att lastbilen hänger med sin bakre del över den lutande brokanten, medan personbilen "delvis" hamnat under ytan.

Lastbilschauffören fick hjälp att ta sig från bron av en räddningsarbetare som hissades ned med helikopter, enligt NRK.

Föraren av personbilen ska ha tagit sig ut på egen hand. Båda uppges vara fysiskt oskadda.

Trettenbron i Gudbrandsdalen har rasat samman. Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Stor insats på plats

All tillgänglig räddningspersonal skickades till platsen, men senare under förmiddagen kunde den stora räddningsinsatsen avslutas. Det finns inga uppgifter om att fler personer hamnat i vattnet.

Trettenbron i Øyer kommun i Norge har rasat. Foto: Johan Hallnäs/TT

Öppnade för trafik 2012

Trettenbron är en 148 meter lång träbro som öppnade för trafik 2012. Bron är en så kallad fackverksbro, en teknik som bygger på att fackverk med ett stort antal bärande trianglar bär upp vägen.

Fackverken är oftast av stål, men kan även vara av trä, och de kan ligga antingen under eller över körbanan.

Underdimensionerad fog orsakade ras 2016

En liknande bro rasade i Norge 2016, rapporterar Teknisk Ukeblad. Den var också en limträbro och orsaken till kollapsen den gången visade sig vara underdimensionering av en fog som sammanfogar två längsgående limträbalkar.

Många undrar hur Trettenbron kunde rasa när det endast var tio år gammal. Norconsult, som har projekterat bron ihop med Plan arkitekter, säger till Teknisk Ukeblad att de ska utreda händelsen ihop med Statens vegvesen, den norska motsvarigheten till Trafikverket.

Även polisen ska utreda händelsen, skriver TT.

TT / Ny Teknik

Mer om: Norge Broras

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer