Samhälle

Telia välkomnar friande dom

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Telias styrelseordförande Marie Ehrling välkomnar Stockholms tingsrätts friande dom i muträttegången mot tre före detta Teliachefer, däribland ex-vd:n Lars Nyberg.

Publicerad

På börsen tas domslutet emot med en axelryckning.

”Även om Telia Company inte har varit en del av tingsrättens mål mot de tre tidigare Teliaanställda, har det naturligtvis påverkat bolaget. Det är en del av en lång process som startade redan år 2012”, skriver Marie Ehrling i en kommentar i ett pressmeddelande.

Nyberg och de två andra mutanklagade cheferna lämnade bolaget 2013.

”Smärtsamt kapitel”

Ehrling tillägger i sin kommentar att hon nu hoppas att det går att sätta punkt för ”ett smärtsamt och kostsamt kapitel”.

Enligt åklagaren Gunnar Stetlers åtal ska de tre före detta Teliacheferna för drygt tio år sedan ha mutat den uzbekiska diktatorsdottern Gulinara Karimova för att få mobillicenser i Uzbekistan. Men trots att Karimova fick pengarna anses hon inte mutbar enligt den svenska mutlagstitftning som gällde då eftersom hon saknade formell koppling till telekommyndighetens beslut. Alla tre frikänns.

Det är oklart om Stetler kommer att överklaga domen.

”För Telia Company, och för enskilda individer, har etableringen i Uzbekistan som inleddes 2007, fått mycket allvarliga konsekvenser. Företaget tog sitt ansvar för att fel hade begåtts enligt amerikansk och nederländsk lagstiftning i och med uppgörelsen i september 2017”, skriver Ehrling.

Olika lagstiftning i olika länder

Enligt Telia innebär tingsrättens dom att 208,5 miljoner dollar ska betalas till antingen Nederländerna eller USA, inte till Sverige. Beloppet täcks av de 965 miljoner dollar i böter och förverkade vinster som Telia redan har gått med på att betala i den globala uppgörelsen med anledning av transaktionerna i Uzbekistan som Telia gjorde för två år sedan.

Enligt Telias chefsjurist Jonas Bengtsson var 2017 års uppgörelse det bästa för Telia även om de tidigare cheferna nu har frikänts.

”Det är inte ovanligt att samma händelse samtidigt kan bedömas enligt olika lagstiftning i olika länder och att resultaten kan skilja sig åt”, skriver Bengtsson i en kommentar.

Teliaaktien, som tappat en dryg fjärdedel av sitt värde sedan våren 2015, rör sig försiktigt uppåt efter domen _ i linje med Stockholmsbörsen i övrigt.