Tekniken skyddar först efter incheckning

2016-03-22 11:46 Helen Ahlbom  

Det finns inga säkerhetssystem som förhindrar att en bomb exploderar vid en incheckningsdesk i Sverige, menar säkerhetsexperten.

I morse inträffade två explosioner på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Enligt uppgift skedde dådet i närheten av incheckningsdesken, och enligt uppgift har minst 13 dödats och flera skadats.

Samma sak skulle ha kunnat inträffa på en svensk flygplats. Här finns inte heller säkerhetskontroller av passagerarna förrän de går vidare in i transithallen. Det finns dock flygplatser i Asien och Afrika, där säkerhetskontrollen sker redan före incheckningsdesken. På flygplatsen i Uganda exempelvis kontrolleras till och med inkommande fordon, berättar flygsäkerhetsexperten Dan Larsson.

– I Europa har man prioriterat säkerhetslösningar som behövs för att skydda flygplanen och passagerarna i flygplanet. Här är det flygkapningar och händelser som 11 september som påverkat val och placering av säkerhetssystem. Och därför sker säkerhetskontrollen av passagerarna först när de går in i transithallen, säger Dan Larsson, som numera är konsult, men tidigare arbetat med flygsäkerhet på Landvetter.

Om risken för bombattentat redan före incheckningen ökar, kommer naturligtvis säkerhetsexperterna behöva tänka i nya banor, menar Dan Larsson. Han tror dock inte att säkerhetssystemen kommer att flyttas till en plats redan före incheckningen.

– Då uppstår nästa problem, hur skydda människor som är på väg till incheckningen? Men det är klart att de nu kommer att höja beredskapen. Men vad det är, kommer de inte att berätta. Att skyddet är oförutsägbart är en viktig komponent.

Finns det någon ny teknisk säkerhetslösning att ta till?

– Jag tror inte på en enda teknisk säkerhetslösning, utan mer på flera samverkande metoder.

– För några år sedan pratade man om en terrahertz-skanner, som på några tiotals meters håll kan läsa av om en person har något dolt under sina kläder. Det kanske är en väg.

– Annars tror jag också på en ökad användning av tv-övervakning för att upptäcka avvikande beteende är också trolig, liksom mer patrullering helt enkelt.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS