Teknikbolag samlas i kamp mot desinformation

2020-03-18 07:25  
Foto: TT

De stora teknikbolagen i USA samlas i ett gemensamt försök att stoppa desinformation om coronapandemin. Enligt EU-kommissionen pågår hög aktivitet med spridning av falsk information om virusutbrottet från ryskt håll.

I ett uttalande meddelar Facebook, Google, Twitter, Microsoft och Reddit att de gör gemensam sak i kampen mot lögner och felaktigheter som sprids via deras plattformar.

”Vi hjälper miljontals människor att vara uppkopplade, samtidigt som vi tillsammans bekämpar bluffar och desinformation om viruset. Vi vill framhäva officiell information genom våra plattformar, och dela viktiga uppdateringar i samarbete med hälsomyndigheter runt om i världen”, skriver bolagen.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Rent praktiskt stödjer bland annat Facebook ett internationellt faktagranskande nätverk och den icke vinstdrivande amerikanska journalistorganisationen Poynter Institute.

Facebook öronmärker 100 miljoner dollar som stöd och krediter till små bolag i ett 30-tal länder som är drabbade av coronakrisen. Facebook uppger att insatsen kan riktas till omkring 30 000 bolag.

EU har de senaste veckorna noterat en hög aktivitet med spridning av desinformation från vad som påstås vara ryskt håll, meddelar en talesperson för EU-kommissionen på tisdagen.

Mer om: Google Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer