Tegnell vill se fler tester av vårdpersonal

2020-03-31 10:31  
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell vill att betydligt fler i Sverige ska testas för coronaviruset. Framför allt bör man öka testningen avseende vårdpersonal, och särskilt vårdpersonal som jobbar med äldre, säger Tegnell.

– Där ser det ut som om man inte har kapacitet att göra det så mycket som man borde göra. Där skulle man behöva en ökad kapacitet, säger han till SR Ekot.

Exakt hur mycket det kan behöva öka med är svårt att veta, säger Tegnell.

– Jag har pratat om ett par tre gånger mer än vad vi gör idag. Men det är en gissning.

Förra veckan testades 10 000 personer, och totalt har drygt 24 500 personer testats i Sverige. Hur ökningen ska gå till är oklart.

– Vi vet att det finns ett antal stora laboratorier som vill hjälpa till men det är bara en liten länk i kedjan. Under veckan kommer vi att arrangera ett möte för laboratorier och regionerna, vilka är de som måste hålla i testningen, för att se vilka lösningar man kan hitta, säger Tegnell till Ekot.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Drygt 4 000 personer har bekräftats smittade med coronaviruset, och 146 personer har avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

341 personer som har insjuknat i covid-19 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning i Sverige, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) pressträff för att informera om det senaste kring viruset i Sverige.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer