Tegnell: Liten smittspridning i Sverige just nu

2020-09-15 16:30  
Totalt har 87 345 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige. På bilden statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT

Smittspridningen i Sverige kan för närvarande betraktas som liten. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell på dagens pressträff med anledning av coronapandemin. ”Någon stor smittspridning i Sverige har vi inte just nu”, säger han.

Ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har 5 851 smittade personer avlidit i landet. Totalt har 87 345 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

I Sverige ligger dock antalet smittade, intensivvårdade och avlidna på en stabil nivå. I vissa andra europeiska länder finns däremot en omfattande samhällsspridning, säger Anders Tegnell.

Under tisdagen kom beskedet att besöksförbudet inom äldreomsorgen hävs från och med den 1 oktober.

– Vi förstår att det är många som har längtat efter att besöka sina nära och kära, men nu är det också viktigt att vi ger verksamheterna möjlighet att anpassa sig så att de kan ta emot besök på ett säkert sätt, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig vid Socialstyrelsen.

Emma Spak, sektionschef vid Sveriges kommuner och regioner, kommenterade läget i vården och dess nuvarande kapacitet.

– Det finns en stor risk att vi har dolda behov, främst bland äldre och kroniskt sjuka, säger hon och tillägger att många kan ha stannat hemma de senaste månaderna med rädsla för att bli smittade om de söker vård.

Spak betonar att den som har behov av vård ska söka vård.

– Vården är öppen för allting nu, inte bara pandemi.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer