Samhälle

Tegnell: Kulmen inte nådd i coronapandemin

Digital pressträff med Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Deltagare Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: Pontus Lundahl/TT
Provtagningspinne tillhörande ett snabbtest för covid-19. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaläget i Sverige är allvarligt, betonar statsepidemiolog Anders Tegnell. ”Vi har väldigt många fall per vecka nu”, säger han på dagens pressträff.

Publicerad

94 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 500 smittade avlidit i landet.

– Nästan alla regioner är hårt drabbade, säger Anders Tegnell.

"Omfattande spridning"

En liten minskning syns, som möjligtvis kan vara en effekt av de lokala allmänna råden som har införts. Men enligt Tegnell är det för tidigt för att våga andas ut.

– Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning, säger han.

Sammanlagt har 225 560 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Med tanke på de höga nivåerna vi fortfarande ligger på och den begynnande stora belastningen på vården är det viktigt att vi fortsätter att jobba för att platta ut kurvan, säger Tegnell.

192 personer vårdas för närvarande på iva för covid-19 och över 1 000 patienter är inlagda på andra vårdavdelningar för covid-19.

Inte nått peak

Elva regioner i Sverige är i stabsläge, medan fem regioner är i förstärkningsläge, berättar Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Samtliga bedömer att det väntas en försämring, både på kort och lång sikt, säger han.

Även den globala situationen bedöms som allvarlig, uppger Tegnell.

– Man kan möjligen tycka att det ser ut som en viss avplaning men den är nog tveksam, säger han och tillägger:

– Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin, utan den kommer med stor sannolikhet att fortsätta utvecklas, säger Anders Tegnell.