Tegnell: För låg kapacitet att hitta mutationer

2020-12-30 08:21  
Sverige måste öka förmågan att upptäcka muterade varianter av coronaviruset, menar statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sveriges förmåga att upptäcka muterade varianter av coronaviruset är för låg och måste byggas ut, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

När vaccinationerna har kommit i gång är det extra viktigt att kunna upptäcka muterade varianter av viruset, som eventuellt kan vara resistenta mot vaccinet.

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är Sveriges kapacitet att utföra sådana analyser av virusets hela arvsmassa, så kallad helgenomsekvensering, för låg.

– Ja, den behöver bli mer omfattande nu när vi går in i vaccinationsperioden. Det är vi helt överens om, och det är därför vi nu håller på att bygga ut den, säger Anders Tegnell.

Läs mer: Tappat luktsinne tydligt tecken på covid-19

Hundratal fall i veckan

TT: Kan man inte säga att det är ett internationellt ansvar att alla länder hjälps åt med den övervakningen?

– Ja, det kan jag nog tycka. Inte minst med tanke på den utveckling som vi nu ser i både Storbritannien och Sydafrika, och i andra länder. Det ingår att man tittar på de virus som cirkulerar, och det blir ännu viktigare nu när vi börjar vaccinera, säger Anders Tegnell.

Sverige analyserade ett hundratal fall tidigare i veckan.

Ska utöka analyser

TT: Varför har vi då inte haft en bättre kapacitet?

– Vi har haft en viss kapacitet hela tiden, och vi har följt utvecklingen. Men på en rätt låg nivå, eftersom vikten av att göra det inte har varit så stor då vi inte hade så omfattande spridning under en stor del av hösten. Och framför allt har vi inte haft något vaccin, säger Tegnell.

TT: Vem har ansvar för att dimensionera den här typen av testkapacitet i Sverige?

– Vi har ett samordningsansvar för det här laboratoriearbetet. Det tar vi nu genom att diskutera med de större laboratorierna och även andra laboratorier om hur vi kan få till en mer omfattande sekvensering av det här viruset, säger Tegnell.

Jörn Spolander/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer