Tåg rasade ner över vägen – bro kollapsade

2021-05-04 10:15  
Räddningsstyrkor vid olycksplatsen natten till tisdagen lokal tid. Foto: Pedro Pardo/AFP/TT

Ett 20-tal personer miste sina liv och många skadades då en bro kollapsade och ett metrotåg föll ned över en bilväg i Mexikos huvudstad. ”Det hördes inga skrik”, säger ett vittne om ögonblicket då allting rasat.

Klockan var strax efter 22 lokal tid på måndagen då någonting gav vika mellan stationerna Olivos och Tezonco på metrosystemets linje 12. Det upphöjda spåret kollapsade, och tåget rasade ned på den intensivt trafikerade gatan därunder, visar övervakningsbilder som mexikanska medier lagt ut på Twitter.

– Plötsligt syntes att hela strukturen skakade, säger ett anonymt vittne till tv-bolaget Televisa.

– När dammet lagt sig sprang vi fram för att se om vi kunde hjälpa någon. Men det hördes inga skrik, säger kvinnan.

– Kanske var de i sådan chock.

Instabilt tåg

Claudia Sheinbaum, borgmästare i Mexico City (Ciudad de México), räknar hittills till 23 döda. Ett 50-tal skadade vårdas på sjukhus.

Ett stort räddningsuppbåd skickades till platsen. Men arbetet går trögt. Tåget har ställt sig som ett "V" över vägen, och riskerar att rasa mer.

– Tills vidare har räddningsarbetet pausats eftersom tåget är instabilt, säger Sheinbaum under natten lokal tid.

Under Ebrards tid

Metronätet i staden är relativt nytt, de första delarna togs i drift på 1960-talet, men har vuxit till Nordamerikas näst största, efter New York. I antal resande ligger nätet på ungefär tionde plats i världen.

Enligt nyhetsbyrån EFE byggdes det nu kollapsade segmentet i ett system med upphöjda spår som byggdes då Marcelo Ebrard var högste ansvarige politiker i Mexico City, vilket var åren 2006–2012.

Ebrard är numera Mexikos utrikesminister. Hur efterspelet till måndagens olycka hanteras kan få politisk betydelse för hela Mexiko – Ebrard och borgmästare Sheinbaum nämns ofta som tänkbara framtida presidenter i landet.

Mer om: Bro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer