Sydkorea investerar i järnvägar i Nordkorea

2018-11-08 12:35  
Bild från tunnelbanan i Pyongyang. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Sydkorea har öronmärkt 295,1 miljarder won, närmare 2,4 miljarder kronor, för att bygga nya järnvägar och vägar i Nordkorea, uppger en sydkoreansk företrädare.

De tidigare dödsfiendernas ledare Moon Jae-In och Kim Jong-Un kom vid sina möten tidigare i år överens om att koppla ihop järnvägar och vägar som varit stängda sedan Koreakriget, ytterligare ett steg i de förbättrade relationerna mellan länderna. Sydkorea erbjöd sig i samband med det att hjälpa Nord att rusta upp landets eftersatta transportinfrastruktur.

Den största delen av de sydkoreanska investeringarna, 186,4 miljarder won, görs utan krav på återbetalning medan 108,7 miljarder won ges i form av lån, uppger en företrädare för Sydkoreas återföreningsdepartement.

Läs mer: De vill koppla ihop järnvägen mellan Nordkorea och Sydkorea

Moon Jae-In och Kim Jong-Un har träffats vid tre tillfällen i år och planerar ytterligare ett möte i Seoul. Närmandet mellan grannländerna går betydligt fortare än det mellan Nordkorea och den övriga omvärlden. Planerade samtal mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nordkoreanska toppolitikern Kim Yong-Chol har skjutits upp.

Tanken var att de skulle ha fortsatt att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram. Vid ett historiskt möte i juni undertecknande Kim Jong-Un och Donald Trump ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Men sedan dess har det inte hänt mycket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer