Sydafrika drar i gång masstest: ”Ny fas i kampen mot coronaviruset”

2020-03-31 07:10  
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika är det land på den afrikanska kontinenten som har flest bekräftat coronavirussmittade medborgare. Nu drar man i gång masstestning med hjälp av hembesök, meddelar landets president Cyril Ramaphosa.

Insatsen ”saknar motstycke”, enligt Ramaphosa och kommer att inledas någon av de närmaste dagarna då minst 10 000 fältarbetare placerats ut i landet.

– Vi går nu in i en ny fas i kampen mot coronaviruset, slår Ramaphosa fast i ett tal till nationen.

Antalet bekräftade fall av smittan i Sydafrika ligger på 1 326. Tre personer uppges ha avlidit till följd av viruset.

– De kommande dagarna ska regeringen i stor skala dra i gång ett program med screening, tester, spårning och medicinsk behandling, fortsätter han, och berättar att fältarbetare kommer att besöka bostäder runt om i landet för att undersöka förekomsten av coronaviruset och se till att personer med svåra symtom får sjukhusvård.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

De som är smittade men endast har lindriga, eller inga, symtom kommer att få stanna i sina hem i självisolering eller förflyttas till något av regeringens karantänboenden.

Mobiltelefoner kommer att användas för att spåra smittade personers olika kontakter.

I Sydafrika, som har omkring 57 miljoner invånare, pågår en 21 dygn lång nedstängning av landet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer