Svininfluensan gör comeback på bred front

2018-11-05 11:34  
Experterna tror nu att svininfluensan kommer slå brett i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Ett bredare vaccin mot den annalkande säsongsinfluensan ska minska risken för en upprepning av floppen från förra året. Experterna tror nu att svininfluensan kommer slå brett i år.

Som ett brev på posten kommer säsongsinfluensan tillbaka till norra halvklotet varje höstvinter. Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) slår sina kloka huvuden ihop för att förutspå vilka stammar som får starkast fäste nästa gång, och därmed vilka som ska ingå i vaccinet innan smittspridningen börjar på allvar.

Problemet är att produktionen av vaccinet tar sex månader, och beslutet måste därför fattas långt i förväg.

Läs mer: Tamiflu skyddar inte mot influensa

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten.

Skyddar mot ytterligare stam

Inför 2017/2018 satsade WHO på tre olika virusstammar i ett trivalent vaccin, men inte stammen B/Yamagata som visade sig bli den som dominerade. Många som vaccinerade sig blev därför ändå sjuka under säsongen 2017/2018.

– En konsekvens av det är att nästan alla landsting nu har bytt till det fyrvalenta vaccinet som innehåller fyra stammar, de båda B-linjetyperna och två A-subtyper, säger Mia Brytting.

Läs mer: EU vill ha säkrare vacciner

Svininfluensan befaras i år

Inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att A(H1N1), som i folkmun kallas svininfluensan, blir den dominerande, eftersom det nu var tre år sedan den senaste vågen drog fram över Sverige.

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. Om det nu blir den kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting.

Läs mer: Stor skillnad på kostnad för vaccin

Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november.

Ny stam

Den så kallade svininfluensan gjorde entré 2009 och orsakade ett antal dödsfall i Sverige.

– Då var den här stammen ny i världen. Den hade ändrat sig så pass mycket att den klassades som en pandemisk stam, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms län.

Läs mer: MIT utvecklar nanopartikelvaccin mot polio

– Då fick man i all hast skapa ett pandemivaccin, som enbart tog den stammen, H1N1, och som var försedd med en så kallad förstärkarsubstans. Det har vi inte nu längre, nu har vi ett kombinationsvaccin där fyra olika virus ingår. Så förhoppningsvis kommer vi att ha ett betydligt bättre skydd den här säsongen mot H1N1.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer