Sveriges R-tal ökar – men Tegnell är lugn

2020-09-04 11:33  
Sveriges R-tal är ingen anledning till oro, enligt statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en period av minskande smittspridning steg Sveriges så kallade R-tal i slutet av augusti, vilket är ett tecken på att smittan ökade.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste skattning steg Sveriges reproduktionstal, det så kallade R-talet, stadigt under andra halvan av augusti. I slutet av månaden passerade talet det kritiska värdet ett, vilket innebär att smittan i genomsnitt förs vidare till fler än en person. Den 27 augusti uppskattades detta värde till 1,02. Dagen efter till 1,03.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, är dock inte oroad. Skillnaderna är så små att de i praktiken saknar betydelse. Dessutom är mätningarna av R-talet "momentana", varför de bara ger en ögonblicksbild bild av smittspridningen.

Läs mer: Inhemsk läkemedelsproduktion ”inte en lösning för den här pandemin”

– Man ska nog tolka de där skattningarna som att R-talet är ganska stabilt. Det viktigaste är den långsiktiga trenden och den är att smittspridningen går ner, säger han.

Ett tecken på detta är att antalet personer som insjuknar i covid-19 stadigt minskat de senaste veckorna. Enligt intensivvårdsregistret vårdas just nu bara 16 personer för covid-19 på landets sjukhus.

– Det har aldrig varit så få som nu, säger Anders Tegnell.

Johan Nilsson/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer