Sverige avråds från kärnvapenförbud

2019-01-18 14:28  
Ivy Mike, amerikansk provsprängning av världens första vätebomb 1 november 1952. Foto: TT

Sverige avråds från att ratificera ett förbud mot kärnvapen. Det skulle försvåra Sveriges säkerhetspolitiska samarbeten, enligt en utredning.

Utredaren, ambassadör Lars-Erik Lundin, har gått igenom konsekvenserna av att tillträda den så kallade kärnvapenförbudskonventionen.

I utredningen står att den sammanvägda bedömningen av konsekvenserna för Sverige "leder till slutsatsen att Sverige varken bör tillträda eller underteckna konventionen i dess nuvarande form".

Lundin pekar bland annat på att konventionen innehåller ett förbud mot avskräcknings- och utvidgad avskräckningspolitik. Det innebär, enligt utredaren, negativa konsekvenser för de Natoländer som förlitar sig på Natos "kärnvapenparaply" som skydd.

I utredningen står att konventionen "direkt slår mot Natos medlemsstater, inte minst mot dem som inte själva har kärnvapen men som skyddas av ett formellt bekräftat kärnvapenparaply."

Kärnvapenländer ansluter inte

Samtidigt finns det inga krav på att de länder som har kärnvapen ska nedrusta innan förbudet träder i kraft.

– Det innebär att de som känner sig hotade ska avsäga sig sitt skydd innan hotet är borta, säger Lundin.

Läs mer: Kärnvapenförbud "skadligt för Sverige"

Om Sverige skulle tillträda konventionen skulle det, enligt utredningen, försvåra försvarssamarbete med grannländer och Nato.

– Då kritiserar vi de fundamentala säkerhetslösningar som de flesta av våra grannländer har, säger Lundin.

Utredaren pekar också på att kärnvapenländerna inte ansluter sig till konventionen och att konventionen inte har något krav på att ansluta sig till icke-spridningsavtalet.

– Konventionen behöver utvecklas, den är inte färdig. Det måste ske för att syftet ska uppnås och för att undvika allvarliga bieffekter för Sverige, säger Lundin på en presskonferens.

I utredningen står att ett svenskt tillträde skulle få mycket betydande negativa konsekvenser.

– Problemet från svensk synpunkt är att alla kärnvapenmakter saknas bland dem som undertecknat konventionen, säger Lundin.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt