Samhälle

Svenska smittspridningen kan nå kulmen i december

Nytt scenario om coronasmittspridningen presenterades av Folkhälsomyndigheten på en pressträff med statsministern. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Smittspridningen i Sverige kan nå en topp i mitten av december, enligt en ny bedömning från Folkhälsomyndigheten. ”Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och en god distansering i samhället”, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Publicerad

Scenariot bygger på de inrapporterade covid-fallen under hösten, från den 24 augusti till den 6 november. Det gäller för alla åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars nästa år.

– Smittspridningen har ökat sedan halvannan månad tillbaka. En vändning väntas utifrån scenariot om två, två och en halv vecka. Men smittspridningen är kvar långt in på nya året, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på en digital pressträff.

Folkhälsomyndigheten poängterar att scenariot inte är en prognos.

– Vi har inte känt det här viruset mer än tio månader och därför bygger scenariot på en matematisk modell där vi matar in vad vi känner till om smittspridningsmönstret hos viruset och dessutom tar hänsyn till vilka effekter vi tror att vi kommer att få av de regler och rekommendationer som lämnas, säger generaldirektören.

Sämre utveckling

Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och en god distansering i samhället.

– Om det inte uppnås som beräknat får vi inte den här utvecklingen. Då får vi en sämre utveckling, säger Johan Carlson.

Toppen för smittspridningen i befolkningen väntas i mitten av december. Men ser man till de olika åldersgrupperna verkar gruppen med personer som är 0–19 år snarare ha sin topp just nu.

– Vi kommer också att uppdatera modellen successivt med nya data, säger Johan Carlson.

Syftet med scenariot är att hälso- och sjukvården och övriga samhället både ska kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder. Enligt scenariot beräknas smittspridningen fortsatt vara högre än under sensommaren ända till slutet på februari.

Tidigare scenarier

I verkligheten är de konstaterade covidfallen just nu något färre än i modellen, och det kan delvis bero på att beräkningarna baseras på fall som rapporteras endast fram till den 6 november.

– Scenariot tar inte hänsyn till de åtgärder som vidtagits därefter, som alkoholstoppet eller sänkningen av hur många som kan samlas enligt ordningslagen, säger Johan Carlson.

– Vi har ett gott hopp om att vi ska kunna påverka pandemiutvecklingen på det här viset.

Han får på pressträffen en fråga om de tidigare scenarierna, som inte har visat sig vara så träffsäkra. Varför ska vi tro att det här är bättre, frågar DN.

– De scenarier vi tog fram inför sommaren visade sig hålla ganska bra, säger Johan Carlson.

– Scenariot pekade kanske på en stegring lite tidigare än vi fick. Däremot fick vi en mycket kraftigare stegring, som kom senare i hela Europa.

Närmare i tid

Problemet är att det inte varit möjligt att göra en klassisk prognos, eftersom viruset är nytt och man inte har något att jämföra med.

– Nu ligger vi närmare i tid och har inte anledning att tro att vi ska få en utifrån påverkad förändring i virusspridningen, säger Carlson.

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning.

– De ska sträcka sig tre månader framöver och uppdateras varannan månad, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Dessutom ska Socialstyrelsen och länsstyrelserna förbereda sig utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier.

– Socialstyrelsen och Länsstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan bli aktuella i olika scenarier, säger socialminister Lena Hallengren.

Påminner om åtta

Statsministern passar även på att påminna om "siffran åtta".

– Åtta, det är så många personer som maximalt får delta på en allmän sammankomst. Åtta är därmed också normen för hela samhället. Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer just nu med fler än åtta personer, säger han.

– Det är bara tillsammans som vi kan bryta den här utvecklingen.