Svenska Bombardier förnekar fuskavtal

2017-03-20 11:34  
Åklagare vid riksenheten mot korruption begär en chef inom Bombardier i Sverige häktad. Foto: TT

Bombardier avfärdar den svenske åklagarens påstående att teknikföretaget fuskade när det vann en upphandling om signalsystem för järnväg i Azerbajdzjan.

Tvärtom ”vann Bombardier-konsortiet det azeriska kontraktet efter en rättvis och öppen tävling”, hävdar bolaget i ett pressmeddelande.

En chef på Bombardier i Sverige häktades den 10 mars misstänkt för grovt mutbrott. Flera chefer misstänks ha mutat azeriska järnvägsföreträdare för att få kontraktet.

Samtidigt kunde TT och SVT:s Uppdrag granskning, som ett led i en pågående utredning av bolagets affärer, avslöja två hemliga kontrakt. De visar att en mellanhand i form av ett brevlådeföretag lägger på minst 450 procent, eller 570 miljoner kronor, när utrustning från Bombardier i Sverige säljs till Bombardier i Azerbajdzjan innan de når slutkunden där.

”Vi bistår de svenska myndigheterna i deras utredning och gör vår egen interna granskning. Hittills har vi ingen information om att någon ska ha gjort något olagligt”, skriver bolaget.

Mer om: Bombardier Mutor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer