Svårupptäckta bomber bakom nya flygregler

2017-03-21 13:24  
Säkerhetskontroll på Denvers flygplats i USA. Foto: Alamy

Passagerare på flyg till USA från vissa länder i Mellanöstern och Nordafrika samt Turkiet måste checka in all elektronik större än en mobil. Svårupptäckta bomber sägs ligga bakom åtgärden.

(Artikeln har uppdaterats)

Inga surfplattor, inga bärbara datorer, inga kameror. Flera internationella medier rapporterar att den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten (TSA) skickat ut nya regler till berörda flygbolag om vilken elektronik passagerarna får ta med sig ombord.

Uppgifterna bekräftas av amerikanska myndigheter, som enligt nyhetsbyrån AFP säger att extremister planerar att smuggla ombord bomber dolda i elektronik på flyg till USA. All elektronik större än en mobiltelefon måste checkas in.

– Man har ganska länge misstänkt att elektronisk utrustning som tas in i ett flygplan kan innehålla sprängmedel, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll och fortsätter:

– Nu finns det amerikanska källor som pekar på att det pågår en tillverkning av den här typen av bomber som är svåra att upptäcka i ”securityn”, som alltså kan tas in i kabinen.

The Guardian skriver att reglerna omfattar bolag i tretton länder, bland annat Royal Jordanian Airlines och Saudi Arabian Airlines. Det senare har informerat sina kunder om att reglerna gäller från och med onsdag, rapporterar CNN. Enligt nyhetsbyrån Reuters berör de även flyg därifrån som går via Kanada.

AFP rapporterar att de amerikanska myndigheterna sagt att reglerna berör nio flygbolag från åtta länder, som har fått 96 timmar på sig att sätta reglerna i verket. Inget av bolagen är från USA.

Att föreskrifterna, som inte kommenterats av Vita huset ännu, bara gäller flyg från Mellanöstern och Nordafrika tror Hans Kjäll beror på hotbilden mot USA i det området.

– Hotbilden finns ju främst i Mellanöstern, och då skulle man kunna tänka sig att målet är flygningar med destination i USA.

TT: Men en terrorist i Mellanöstern kan väl lika gärna flyga från exempelvis Paris?

– Ja, men ”securityn” bedöms vara högre i Västeuropa än i Mellanöstern. Med vissa undantag. Några flygplatser har mycket hög ”security” i Mellanöstern.

Fler åtgärder kan vara att vänta, tror Hans Kjäll.

– TSA anser att ungefär 150 internationella flygplatser som i dag trafikeras av amerikanska flygbolag inte når upp till de krav man ställer vad gäller "securityn". Det finns mycket att göra på flygplatssidan, och det gäller både utrustning och personal.

– Konsekvensen kommer naturligtvis på sikt att bli att man höjer "security"-nivån, framför allt på de flygplatserna man i dag vet inte lever upp till kraven.

Även svenska resenärer kommer att omfattas av de nya reglerna, förutsatt att de reser från de aktuella länderna, enligt Hans Kjäll.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt