Svartlistat oljeföretag med i Panama-dokumenten

2016-04-05 09:38  
Lufträder mot syriska Jobar. Foto: Muhammed Khair / All Over Press Foto: Muhammed Khair / All Over Press

Petroleumbolaget Pangate, som misstänks ha hjälpt den syriska regimen med bränsle till flygräder, var advokatfirman Mossack Fonsecas kund.

Pangate är ett gas- och oljeföretag som är registrerat i Förenade Arabemiraten.

Sedan 2014 finns det med på amerikanska kontrollorganet OFAC:s svarta lista över bolag som misstänks kring internationella embargon som syftar till att stoppa kriget i Syrien.

OFAC står för Office of Foreign Assets Control och är en myndighet under det amerikanska finansdepartementet.

Bland annat misstänker man i USA att nätverk av bolag struntat i sanktionerna och i stället hjälpt Assadregimen att hålla sin krigsmaskin med flygräder rullande.

Pangate tros ha försett regimen med 1 000 ton flygbränsle. Bränslet ska ha förädlats av syriska raffinaderier och tros ursprungligen härstamma från en affär med ett ryskt gas- och oljeföretag.

Bolaget är ett av flera av OFAC svartlistade bolag som nämns vara kunder till den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca i de nu läckta Panama-dokumenten. Samarbetet upphörde i augusti 2015.

Enligt den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ, som står bakom avslöjandet har advokatfirman bistått sina kunder med att undgå skatt, genom att etablera blufföretag i skatteparadis.

Pangate har inte velat kommentera ICIJ:s uppgifer ur Panama-dokumenten.

Men man har tidigare i en intervju medgivit att man levererat olja till Syrien men att man inte vetat vem som var slutkund.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer