Stormen Jan stoppar tåg och stänger skolor

2019-01-11 09:20  
Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Foto: TT

Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt när stormen Jan drar in över landet.

Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott.

– Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till Västerbottens-Kuriren.

– I grunden handlar det om att se över sin beredskap hemma. Har man hällt upp vatten, och klarar man värmen om strömmen går? Man ska se till att man kan ta till sig information och kunna lyssna på radio, säger Tobias Vintheimer, beredskapstjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

Både bussar och tåg i de västra delarna av stormområdet i norra Sverige har ställts in i förväg.

– Vi förekom stormen och ställde in tågen mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved. Vi informerade våra kunder redan i går, säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst till TT.

Även vissa av bussarna i de värst stormdrabbade områdena har ställts in och turer har förkortats, enligt Länstrafiken.

I Ljungdalen i Bergs kommun får barnen ledigt från skolan sedan stormen dragit in över Härjedalen, rapporterar P4 Jämtland. Även i Västerbotten hålls skolor stängda till följd av stormen.

– Det är för farligt att ha barnen ute på vägarna, säger Christer Staaf, förvaltningschef för grundskolan i Vilhelmina kommun, till SVT Västerbotten.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen. Stormvarning innebär medelvind på minst 25 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Under gårdagskvällen uppmättes vindar på hela 49,7 meter per sekund i Stekenjokk i nordligaste Jämtland.

– Det blåser rejält sedan i torsdags kväll, och vid en fjällstation har det nått orkanstyrka, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till TT.

De hårda vindarna väntas fortsätta hela dagen men avta framåt kvällen. Efter hand kommer vindbandet flyttas österut och beröra Norrlands inland och kustland, där det råder varning för mycket hårda vindbyar. Under helgen väntas vindarna dock lugna ned sig.

– Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst.

Malva Lindborg uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad och följa information från länsstyrelsernas och kommunernas hemsidor

– Det är risk för skador på byggnader och skog och störningar i elförsörjning och trafik. Och det kan till och med vara farligt att vistas på fjällen i de här vindstyrkorna.

I Åre håller vissa av skidliftarna öppet, trots stormen.

– Stolliftarna är stängda. Men de flesta släpliftar kommer vara öppna, de ligger nedanför trädgränsen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar i Åre.

Han berättar att det är runt 5|000 skidåkare i Åretrakten just nu, som kanske ändå kan ge sig ut i blåsvädret. Men det snöar väldigt mycket, berättar han.

– Men vi har ett vidsträckt skidområde, det finns både toppar och dalar, och på vissa ställen är det lä. Då blir det alldeles tyst, och snön faller rakt ned, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt