Stor avspärrning efter explosion på rysk militärbas

2019-08-09 08:35  
Archangelsk bro vid floden Dvina. Foto: Wikimedia

Det är troligtvis militär sekretess – och inte strålningsnivåer – som förklarar Rysslands stängning av Dvinabukten för skeppstrafik, enligt två experter. ”Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar.”

Efter torsdagens explosion vid en testanläggning utanför Archangelsk i Ryssland stängde landet av all skeppstrafik i en månad i den intilliggande Dvinabukten.

– Det här handlar om raketteknik för kärnvapenbärande ubåtar, vilket är bland det mest skyddsvärda som finns i den ryska militären, säger Martin Kragh, chef för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram.

– Allt kring detta präglas av hög sekretess. Stängda säkerhetsområden, människor med hemliga befattningar. Det kan handla om att man vill sanera området på delar som kan ha spritids, antingen av sekretess- eller miljöskäl. Man kanske inte vet vad skadan är.

Teori: Explosionen inträffade ombord ett fartyg

Enligt vissa ryska källor ska explosionen ha inträffat ombord ett fartyg, berättar Kragh.

– Det kan förklara varför man stänger av ett havsområde. Det är stora missiler och motorer det handlar om, explosionerna kan bli stora och mycket kan spridas.

Kragh tror inte att Ryssland hemlighåller skadliga strålningsnivåer.

– Jag gissar att om de ljög skulle det enkelt kunna verifieras av närbelägna länder med mätinstrument, som Finland och Sverige. Det vore en oerhört riskabel strategi och jag har svårt att se vad de skulle tjäna på det.

Anders Lennartsson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), delar bilden av att det förmodligen rör sig om militär sekretess.

– Ryssland har en historia av otydlighet och ovilja att erkänna strålningsnivåer. Avspärrningen kan vara kopplad till radioaktivitet, men det är mycket sannolikt att det handlar om normal militär sekretess, säger han.

Stora delar av Kolahalvön och närområdet är nästintill omöjligt för utlänningar att få tillgång till, enligt Lennartsson.

– Det är rimligt att spekulera att de stänger av bukten av samma skäl som polis spärrar av en brottsplats för att stänga ute obehöriga och få lugn och ro att utreda vad som hänt.

Inga förhöjda strålningsnivåer i Sverige och Finland

Varken i Sverige eller i Finland har höjda strålningsnivåer uppmätts, enligt ländernas strålsäkerhetsmyndigheter.

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade om nedstängningen av bukten strax före klockan 16, svensk tid. Där ligger bland annat städerna Archangelsk och Severodvinsk, med sammanlagt över en halv miljon invånare.

Explosionen inträffade i den lilla byn Njonoksa, belägen nära Dvinabuktens kust runt tre mil väster om Severodvinsk.

Två personer omkom i olyckan, då en brand bröt ut, och ytterligare sex skadades, enligt försvarsdepartementet i Moskva. Explosionen inträffade i samband med att en jetmotor testades, rapporterar Interfax.

”Under ett test av en jetmotor med flytande bränsle inträffade en explosion och utrustning fattade eld. Som resultat av olyckan skadades sex anställda vid försvarsdepartementet och en utvecklare. Två specialister dog av sina skador”, skriver departementet i ett uttalande.

”Ingen radioaktiv kontaminering”

Enligt ryska hälsomyndigheter föreligger ingen fara för allmänheten, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det förekommer ingen radioaktiv kontaminering, säger en talesperson för Archangelskregionen.

Myndigheter i Severodvinsk skrev strax före klockan 07, svensk tid, på sin hemsida att sensorer i staden registrerat ”en tillfällig höjning av strålningsnivåerna. För närvarande har nivåerna normaliserats”.

Det är oklart varför strålningsnivåerna höjdes efter explosionen. En källa uppger för den ryska tidningen Vedomosti att olyckan inträffade i samband med ett test av en motor till en havsrobot som används av den ryska flottan.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har inga indikationer på att strålning från explosionen har nått Sverige.

– Det jag kan säga just nu, klockan 16, är att vi inte har någon sådan information att ge. Vi har inte fått några indikationer på att det finns någon sådan strålning, säger SSM:s kommunikationschef Andreas von Schmalensee till TT.

Det finns flera system för att fånga upp spår av eventuell strålning i Sverige, enligt SSM, bland annat på de svenska kärnkraftverken.

– Det är med väldigt hög detaljeringsgrad. Vi ser den här typen av strålning när den kommer, om det skulle vara på någon mätbar nivå så fångar de här filtrena upp det.

TT: Har ni kontakt med ryska myndigheter angående explosionen?

– Det finns inga sådana kontakter just nu, säger von Schmalensee.

Strålsäkerhetscentralen (Stuk) i Finland har inte upptäckt strålning på finskt territorium efter explosionen i Ryssland, enligt Kirsi Alm-Lytz som är chef för enheten för reglering av kärnkraft.

– Vi har nåtts av nyheten, och vi vet inte huruvida det finns några radioaktiva substanser på den ryska anläggningen eller inte, så vi vet ingenting ytterligare om explosionen. Vi vet inte om de har uppmätt någonting. Vi har bara lagt märke till luftströmmarna _ om det skulle finnas några radioaktiva substanser skulle de färdas söderut och inte nå de nordiska länderna, säger Alm-Lytz till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer