Samhälle

Stieg Larsson-pristagare vill bort från kvinnohatet

Kämpar för kvinnor på nätet. Jenny Olsson är ingenjör och systemutvecklare som har hållit kryptopartyn och varit engagerad i ett hackspace i Stockholm. Jac sm Kee arbetar med kvinnorätts- och demokratifrågor ur ett digitalt perspektiv. Foto: Anna Orring
Jac sm Kee och Jenny Olsson deltog i ett seminarium på bokförlaget Norstedts på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Anna Orring
Stieg Larsson Foto: Wikipedia

Kvinnor som arbetar med it eller använder nätet som ett verktyg måste utveckla nätverk. Det anser svenska Jenny Olsson och Jac sm Kee från Malaysia som på olika håll har arbetat för att skapa utrymme för kvinnor på nätet.

Publicerad

Jac sm Kee från Malaysia tog i veckan emot Stieg Larsson-priset. Hon kallar priset för ett ”kick-ass prize” och berättar hur Stieg Larssons böcker om hackerkunniga Lisbet Salander spred sig i hennes kretsar i Malaysia när de kom för tio år sedan.

Vid samma tid var Jac sm Kee med och startade internetkampanjen ”Take back the tech”, som slår tillbaka mot kvinnohat på nätet, hjälper organisationer som arbetar för kvinnors och hbtq-personers rättigheter att bli digitala, och sprider kunskap om internet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här