Spermakvaliten sjunker – krävs krafttag för att ändra trend

2018-09-26 08:47  
Arkivbild från en fertilitetsklinik i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Spermieantalet hos män i västvärlden minskar dramatiskt visar ny forskning.

Nu kräver androloger ett krafttag för att motverka förändringar i spermakvalitet, skriver Dagens Medicin.

– Fler män behöver upplysas om att exempelvis rökning och övervikt kan försämra spermaproduktionen, säger Stefan Arver, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset till tidningen.

Läs mer: Dina kalsonger påverkar kvaliten på dina spermier

Han och kollegan Lars Björndahl är två av upphovsmännen till ett internationellt upprop om oroväckande trender i mäns spermaproduktion som läkare från bland annat Japan, USA, Storbritannien och Italien ställer sig bakom. Uppropet har skickats till myndigheter och vetenskapliga organisationer världen över.

Forskning visar att antalet spermier gått ned från cirka 400 miljoner per milliliter till strax över 200 miljoner milliliter på bara 40 år.

Läs mer: Spermier tappar kraft av solskydd

– Vi talar alltså om en halvering. Dessutom verkar spermiernas rörlighet vara sämre än tidigare, säger Lars Björndahl, överläkare i andrologi och internationell expert på spermaanalys till Dagens Medicin.

Läkarna efterlyser nu insatser på olika nivåer, bland annat striktare reglering av läkemedel som kan påverka spermierna, fertilitetsutredningar och bättre upplysning om livsstilsfaktorer som är negativa för spermiekvalitén.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer