Sovjetisk kemgiftstad öppnas på order av Putin

2018-07-19 10:42  
Foto: TT & Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin ger order om att öppna den stad där ryska vetenskapsmän har hävdat att de utvecklade nervgiftet Novitjok under 1970-talet.

– President Putin har skrivit under ett dekret som tar bort statusen "stängd territoriell administrativ enhet" för vår stad, säger Julia Jersjova, talesperson vid de lokala myndigheterna.

Staden Sjichany i sydvästra Ryssland tillhör det nätverk av stängda städer där Sovjetunionen hyste militära forskningsanläggningar och där tillgängligheten för allmänheten varit strikt begränsad.

Läs mer: Ryssland pekar ut Sverige i gifthärva

Enligt dekretet har beslutet att ändra statusen för staden inga kopplingar till turerna kring de uppmärksammade förgiftningarna i Storbritannien, som enligt utredarna utfördes med Novitjok.

Moskva förnekar att det nervgift som användes i mordförsöket på den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i mars producerats i Ryssland. Enligt Moskva utvecklades Novitjok inte heller i Sjichany utan på en annan anläggning i sydöstra Saratov-regionen.

Läs mer: Nervgiftet som användes i Salisbury ”typiskt ryskt”

Storbritannien säger sig ha bevis för att britterna Dawn Sturgess och Charlie Rowley, som insjuknade i slutet av juni i Amesbury, exponerades för samma nervgift. I förra veckan hittades en liten flaska med Novitjok hemma hos mannen, som fortfarande är i kritiskt tillstånd. Kvinnan har avlidit.

Läs mer: Nöjd Putin invigde omstridd megabro

Polisen försöker slå fast om nervgiftet kommer från samma sats som användes i attacken mot Skripal. Storbritannien har bjudit in experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att få en oberoende bekräftelse på om att det rör sig om Novitjok.

OPCW har nu samlat in sina prover vilka ska skickas till två separata laboratorier.

Mer om: Putin Gift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer