Snabbt slut på ebolautbrott enligt WHO

2018-06-11 10:11  
Personal från Läkare utan gränser gör sig redo för att hjälpa patienter på Mbandaka-sjukhuset i Kongo. Foto: Louise Annaud / Medecins Sans Frontieres via AP

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa kan få ett snabbt slut, spår Världshälsoorganisationen WHO. Inga nya fall har konstaterats i miljonstaden Mbandaka och vaccinering av vårdpersonal pågår.

– Jag är försiktigt optimistisk att vi snart ska få ett slut på det, säger WHO-chefen Tedros Adhanom som är på plats i landet för att bilda sig en uppfattning om situationen.

WHO har tillsammans med ickestatliga hjälporganisationer börjat vaccinera sjukvårdspersonal, och sedan den 21 maj har 1.369 människor fått ta del av vaccinet som visat sig ha hög effekt i de tester som gjorts.

I torsdags fanns 59 bekräftade, troliga eller misstänkta fall av ebola i landet. 27 människor har avlidit. Det sista fallet har konstaterats den 6 juni.

Inga nya fall

Enligt Tedros Adhanom har situationen förbättrats. Sedan den 20 maj har inga nya fall konstaterats i miljonstaden Mbandaka och i staden Bikoro, och de senaste fallen har inträffat på relativt svårtillgängliga platser. Vårdpersonalen betar av by efter by så snabbt de kan, trots logistiska svårigheter.

Det aktuella utbrottet är fortfarande mycket litet jämfört med den epidemi som härjade Västafrika mellan 2013 och 2015. Kongo-Kinshasa anses ha en bättre beredskap eftersom landet haft minst nio ebolautbrott sedan 1970-talet.

Mer om: Ebola WHO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer