Smittorisk påverkar nästan allas beteende

2020-04-09 07:27  
Foto: Patrik Österberg/TT

Oro för att bli smittad av coronaviruset har gjort att nästan hela Sveriges befolkning ändrat vissa saker i sitt beteende, enligt en ny undersökning.

I undersökningen, som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppger 98 procent av de 1 832 tillfrågade personerna att de ändrat sitt beteende på ett eller annat sätt – åtminstone på något av de 19 olika sätt som föreslås i mätningen.

Till exempel uppger 85 procent att de tvättat händerna oftare eller mer noggrant, 72 procent att de undvikit att skaka hand och 69 procent att de följt nyheter mer än vanligt.

Läs mer: Det här vet vi om immunitet mot covid-19

Studien genomfördes via nätet den 21 mars till 6 april. När man bara mäter de som tillfrågades nyligen, 2–6 april, är andelen högre på de flesta punkter vilket kan tyda på att allt fler följer myndigheternas rekommendationer. Där kan man också se en stor ökning både i andelen som uppger att de handlat mindre i fysiska butiker och andelen som handlat mer via nätet.

Kvinnor har i väsentligt högre grad än män förändrat sitt beteende till följd av smittspridningen, enligt mätningen. Stockholmare är också överrepresenterade på flera punkter.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer