SMHI varnar för kommande storm

2018-09-20 13:58  
Foto: Kay Nietfeld

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar som väntas dra in över västkusten.

– Det är väder som kan innebära fara för allmänheten, det ska man vara medveten om, säger meteorologen Sofia Söderberg.

Från fredag eftermiddag väntas mycket hårda vindar och framåt kvällen varnar SMHI för stormstyrka med vindhastigheter på mellan 25 och 28 meter per sekund i vindbyarna.

Även inåt land är det risk för stormbyar. Varningen gäller Halland, Bohuslän och inåt landet, från Sjuhäradsbygden upp mot sydvästra Vänern och inre Dalsland.

Rejält blåsigt

Sedan tidigare finns också en klass 2-varning för storm i Skagerrak, med vindar på omkring 15 meter per sekund under torsdagen. Framåt fredagseftermiddagen kan det enligt prognosen lokalt handla om vindhastigheter på 25 meter per sekund och under kvällen på mellan 24 och 28 meter per sekund.

– Det ser ut som att det kommer upp i stormstyrka på fredagskvällen, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Över land handlar det främst om byvindar som kan nå stormstyrka. Varningen gäller från fredag eftermiddag till lördag morgon. Det ser ut att bli rejält blåsigt även utanför de områden som berörs av klass 2-varningen.

– Det är kopplat till ett lågtryck som rör sig in från sydväst och vidare nordost över landet. Det kan bli fortsatt hårda vindar även under lördagen, säger Sofia Söderberg.

Folksam varnar

Stormvindar innebär risk för skador på villor och fritidshus, och försäkringsbolaget Folksam går ut med råd om hur man kan skydda sitt hem. Det handlar bland annat om att se över och säkra lösa föremål i trädgården, uteplatser och på balkongen och dra in alla markiser. Den som har möjlighet bör också ställa bilen i garaget för att skydda den från kringflygande föremål.

Läs mer: Så har du aldrig sett väderleksrapporten förut

”Men det allra viktigaste är att inte riskera liv under stormen. Det undviker man genom att förse sig med mat, ficklampor och värmekällor i förväg och stanna hemma, eller söka skydd inomhus, så länge stormen pågår”, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt