Sifo: Stort stöd för kärnvapenförbud

2017-10-25 07:35  
Utrikesminister Margot Wallström kommenterar årets vinnare av Nobels fredspris på Utrikesdepardementet i Stockholm. Nobels fredspris för 2017 tilldelas Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen. Foto: TT

Ungefär var tionde svensk tycker inte att Sverige ska skriva under FN-konventionen om kärnvapenförbud.

Men en stor majoritet, 86 procent av de tillfrågade i en Sifo-undersökning, anser att den svenska regeringen ska skriva under det omdiskuterade avtalet. Sex procent har ingen åsikt, enligt Olof Palmes internationella center som står bakom undersökningen.

Sverige röstade i somras ja till FN-konventionen om förbud mot kärnvapen – men regeringen meddelade senare att konventionen ska analyseras ordentligt innan Sverige skriver under.

Alliansen har kritiserat konventionen, och USA:s försvarsminister Jim Mattis ska i ett brev ha varnat försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet kommer att försvåras om Sverige ansluter sig.

En utredning har tillsatts, men den blir klar först efter valet nästa höst.

Mer om: Kärnvapen FN

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer