Sensorer mäter kroppstemperatur i Helsingborg

2020-11-19 09:44  
Vy mot Kärnan från hamnen Helsingborg. (Arkivbild) Foto: Håkan Sandbring/TT

Forskarna är tveksamma – men Helsingborg satsar nu på att mäta människors kroppstemperatur ute i det offentliga rummet. Nu sätter kommunen upp sensorer på stadens centralstation, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Sensorerna, som hittills finns på två platser, ger anonym statistik över hur många människor som befinner sig inom olika temperaturintervaller. Informationen är tänkt att användas för att lättare kunna bedöma vilka smittskyddsinsatser som behöver göras i samhället.

Man kan bedöma om man har behov av att stänga ned delar av samhället, hur man ska göra med offentliga arrangemang och företag kan besluta om när personal behöver arbeta hemifrån, säger Carl Siversson, vd på Spectronic Medical som står bakom verktyget, till SVT.

Läs mer: Britton: ”Munskydd en laddad fråga – men tror det skulle hjälpa”

Mätningen är en del av ett projekt som kommer att pågå i två år där företag och kommun i samarbete med smittskyddsläkare ska avgöra hur informationen ska användas.

Huruvida datan från sensorerna verkligen är representativ för befolkningen som helhet är dock tveksam – eftersom de som pendlar ofta är yngre, enligt forskare som SVT talat med.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer