Samarbete ska rädda liv vid terrordåd

2018-04-05 10:42  
Foto: TT

Förslag om samarbete läggs fram för att underlätta för räddningstjänsten vid nödsituationer.

(Artikeln är uppdaterad)

Gemensamma övningar mellan blåljuspersonal ska rädda liv vid terrordåd, enligt en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Man måste vara mentalt förberedd på att mötas av vapen, sprängämnen eller illasinnade personer, säger MSB-chefen Jan Wisén.

Det behövs också bättre kommunikation mellan myndigheterna, enligt rapporten som presenteras på torsdagen.

Förslagen i den nya nationella vägledningen är framtagna för att räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård bättre ska kunna ingripa vid exempelvis terrorattentat.

– Taktiken har varit så att är det en osäker situation där det finns risk för skottlossning eller knivbeväpnade personer, då har brandpersonal och ambulans väntat. Det kommer inte att hålla i det här fallet för polisen kanske inte kan säga att det är säkert förrän om en timme. Då måste man ju in, säger Jan Wisén, biträdande chef vid avdelningen för utveckling av beredskap på MSB.

Agera självständigt vid nödsituation

I rapporten beskrivs hur blåljuspersonal ska agera vid så kallat pågående dödligt våld. Först och främst ska våldet avbrytas. Sedan ska man ta undan människor eller varna dem.

Vid en pågående händelse tar det också tid innan någon ledningsfunktion kan börja samordna arbetet. Då är det viktigt med självständigt agerande, skriver MSB. Då gäller det att arbeta i grupper om två, tre eller fler där en person får som enda uppgift att övervaka området för att upptäcka hot eller meddela en reträttväg till de andra i gruppen.

Personen ska ha en visselpipa för att kunna tränga igenom ljudet på en kaotisk plats där radio inte kan användas, enligt MSB.

Trygghet viktigt för räddningstjänsen

Utbildning, övning och mental förberedelse är viktigt för att kunna agera i en sådan situation. Syftet är att räddningstjänstens personal ska känna sig tryggare och vara bättre förberedd vid den typen av händelser, säger Jan Wisén.

MSB kommer att följa upp hur och i vilken omfattning de lokala brandförbunden, polisen och landstingen övat tillsammans.

Mer om: Terror Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer