Säkerhetsexperter oroliga efter Trumps delade bild: ”Oklart vad det politiska motivet med spridningen var”

2019-09-02 08:56  
Foto: TT

USA hade inget att göra med en misslyckad raketuppskjutning i Iran, meddelade Donald Trump och twittrade en bild som tyder på att raketen exploderade på uppskjutningsrampen.

Men detaljrikedomen i den högupplösta bilden har fått säkerhetsexperter att undra om Trump avslöjat mer om övervakningen av Iran än vad han borde.

Skuggor och blänk på Trumps bild antyder at den tagits med en mobilkamera. Enligt tv-kanalen CNBC bekräftar en tjänsteman från säkerhetstjänsten att en bild av uppskjutningsrampen visats vid fredagens säkerhetsgenomgång.

– Vi hade en bild och jag delade den, vilket jag har rätt att göra, sade Trump senare till reportrar.

Läs mer: Nu har Musks Tesla Roadster rundat solen

Allison Puccioni, bildspecialist vid Stanforduniversitetets avdelning för internationell säkerhet och samarbete, skriver på Twitter att bilder med så hög upplösning inte brukar vara tillgängliga för allmänheten.

”Spridningen av den här bilden rimmar illa med USA:s policy för publicering av sådan information. Oklart vad det politiska motivet med spridningen var.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer