Saab får beställning på komponenter till Carl Gustaf – hemlig köpare

2022-05-27 11:36  

Saab har fått beställningar värda 643 miljoner kronor på komponenter till vapnet Carl Gustaf.

Vem som beställt komponenterna är hemligt.

”Det ligger i branschens natur att närmare information om produkten och kunden på grund av olika omständigheter inte kan lämnas” skriver Saab i ett pressmeddelande.

Leveranserna ska ske 2022–2023.

Vapnet har tillverkats sedan 1940-talet

”Grg m/48 Carl Gustaf” började tillverkas i Försvarets fabriksverk i Eskilstuna 1948, vid Carl Gustafs stads gevärsfaktori – vilket gav granatgeväret dess namn (efter Karl X Gustav).

Ett skickligt stridspar av laddare och skytt uppges kunna avfyra upp till tio skott i minuten med Carl Gustaf. Foto: HANS BERGGREN/SAAB

Dagens moderniserade Carl Gustaf väger elva kilo, och kan laddas med fyra olika sorters projektiler i kalibern 84 millimeter: spränggranater och pansarspränggranater med praktiskt skjutavstånd på 200 respektive 700 meter, samt rök- och lysgranater med skjutavstånd upp till 2,8 kilometer.

Ett skickligt stridspar av laddare och skytt sägs kunna avfyra upp till tio skott i minuten. Vapnet har exporterats till över 40 länder.

Läs mer om historiken bakom det svenska vapnet och om utvecklingen av pansarvapen i Teknikhistorias artikel från mars 2022.

Grafik: Jonas Askergren

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Saab

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer