Så ökar Google säkerheten inför valet

2022-01-12 07:48  

Google satsar inför det svenska valet i höst på att öka säkerheten och motverka desinformation.

– Valåret i Sverige gör detta än viktigare, säger Sara Övreby, Googles samhällspolitiska chef i Sverige.

Team ska förhindra missbruk

Inför det svenska valet inrättar den amerikanska it-jätten ett särskilt valteam, som består av medarbetare från Googles Sverigekontor, men även experter från Googles internationella team som har en omfattande expertis om hur man arbetar för säkra och demokratiska val.

– När nu många vänder sig till Google och Youtube för att hitta information kring valet är det extra viktigt att våra plattformar inte missbrukas, säger Sara Övreby på Folk och Försvars rikskonferens.

Läs mer: Energiministern om höga dieselpriset: ”En viktig signal”

Det blir möjligt för myndigheter, politiker och journalister att ha direktkontakt med teamet.

Samarbete med myndigheter

Redan i dag samverkar Google med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Myndigheten för psykologiskt försvar, ett arbete som kommer att intensifieras under året.

Politiska partier och andra aktörer kommer att erbjudas utbildningar i säkerhetsfrågor för att öka kunskapen om och motståndskraften mot desinformation. Mediehus kommer att erbjudas stöd för att stärka arbetet mot överbelastningsattacker och liknande.

Ökad annonskontroll

Google ska också stärka regelverket för politisk annonsering. Annonsörer på Googles plattformar måste registrera sig och annonserna kan endast riktas enligt kriterierna åldersgrupp, kön och postnummerområde.

Läs mer: ”Ett år kvar till valet: Snabbutred ett digitalt val 2022”

En databas ska göras tillgänglig för att man ska kunna se vem som annonserat, hur mycket pengar som spenderats och till vem man riktat sig.

Valinformation lyfts fram

Utöver detta ska Google göra det enklare för väljare att hitta information om valet. Praktisk valinformation ska lyftas fram på Googles plattformar.

En särskild sida på Google Trends skapas där man kan se statistik över valrelaterade sökningar.

Owe Nilsson/TT

Mer om: Google Val

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer