Så klarar du dig om krisen kommer

2017-12-21 12:59  
Foto: IBL / TT

I en vecka ska svenskar klara sig utan stöd och försörjning från samhället vid en krissituation, enligt ett nytt förslag.

Det kan vara allt från ett snöoväder till en attack. Men vi är långt ifrån förberedda på det, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi i Sverige har inte utsatts för så många skarpa lägen de senaste åren. Senast var stormen Gudrun då många hushåll var utan el i flera månader, säger Anna Teljfors, kriskommunikatör på MSB.

Varje medborgare bör vara förberedd på ett scenario där en naturkatastrof eller ett dåd slår ut samhällsviktig verksamhet, såsom värme, vatten, mat och kommunikation – och man bör vara det redan nu, enligt myndigheten.

– Det kan hända saker ganska plötsligt och vi kan aldrig garantera att samhället träder in efter en viss tid. Så det är viktigt att människor själva är förberedda, säger hon.

Försvarsberedningen föreslår att alla i Sverige ska klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka utan stöd från samhället. I dag är den rekommenderade tiden tre dygn.

– Att vara utan el i tre dagar efter ett strömavbrott märks inte så tydligt. Det är först efter några dagar som problemen uppstår, säger Teljfors.

Exakt hur du löser krissituationen kan variera, men enligt MSB är det bra att bunkra upp hemmet med matkonserver, värmeljus och vatten.

– Se till att ditt hem kan rulla utan den yttre hjälpen. Ta hjälp av grannar om något fattas, någon av dem kanske har ett spritkök eller en batteriradio om du inte har det.

Enligt myndigheten vet bara fyra av tio svenskar i dag vad man ska göra i en krissituation. I ett steg att öka den kunskapen ska MSB under 2018 skicka ut en broschyr till alla hushåll i Sverige.

– Den kommer innehålla information om hur du ska agera vid en krissituation och är till för att öka människors kunskap, säger hon.

TT: När ska man vara förberedd då?

– Börja fyll på redan nu, även om du så klart inte behöver gå runt och vara orolig hela tiden, säger Anna Teljfors.

Svenskarna som är bäst förberedda på en naturkatastrof

1. Östergötlands län

2. Blekinges län

3. Norrbottens län

4. Jämtlands län

5. Gotlands län

Svenskarna som är sämst förberedda på en naturkatastrof

1. Skåne län

2. Kronobergs län

3. Värmlands län

4. Hallands län

5. Stockholms län

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer