Rysslands hot – rymdstationen ISS kan krascha

2022-03-14 08:29  
Om sanktionerna mot Ryssland fortsätter kan den internationella rymdstationen ISS krascha, menar Roscosmos-chefen. Foto: Steve Helber/AP/TT

Den ryska rymdorganisationen Roscosmos kräver ett stopp på sanktionerna mot Ryssland, som de menar hotar den internationella rymdstationen ISS.

I ett uttalande skriver organisationens chef Dmitrij Rogozin att den ryska verksamheten i rymdstationen, som ser till att den håller sin omloppsbana, kan påverkas och göra så att ISS kraschar.

Uppmaningen illustreras med en karta som visar ISS flygrutt och i vilka områden den skulle kunna falla ner. Risken för att den skulle krascha i Ryssland är enligt Rogozin ytterst liten.

Läs mer: Rymdstyrelsen ESA vill skicka upp astronauter med egna raketer

Det är inte första gången han gör liknande uttalanden. I början av mars meddelade NASA därför att man försöker hitta en lösning som håller ISS i sin omloppsbana utan Rysslands hjälp.

För tillfället befinner sig sju astronauter på rymdstationen, fyra från NASA, två från Ryssland och en från Europa.

Mer om: ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer